Wednesday 3 December 2014

Търсене на работа

В условията на криза е много трудно да се намери работа, въпреки това най-упорите успяват. Трябва да се следва примерът на проактивните хора, които не спират да търсят възможности там, където изглежда, че ги няма. Кризата е факт. Трудностите на пазара на труда в Европа стават все повече, но въпркеи това винаги има шансове за реализация за образованите, знаещите и можещите личности.

Пример, който изключително добре илюстрира твърдението, че работа винаги ще има, само трябва да я търсиш, е опитът на едно момиче от София, завършило „Международни отношения” в Софийски университет. Ирина по време на своето следване кара стаж в администрацията на президенството, където й предлагат да продължи, но на трудов договор и пълен работен ден. Тя, макар и студент в трети курс, решава, че ще се успее да се справи с работа и учене едновременно, и приема предложението. Тъй като в Софийски университет лекциите и упражненията не са задължителни, тя има чудесната възможност да поработи по специалността си, докато следва. Продължава да работи и няколко месеца, след като завършва образованието си, докато едновременно с това търси и друга работа.

Причините да предприеме действия, свързани с намирането на нова работа,  са няколко. Тя е натрупала известен опит в държавната администрация и е разбрала, че това е спокойна работа, в която има какво да се научи, но не е достатъчно за изискванията на динамично развиващия се бизнес по света и у нас. Заплащането е друга ключова причина.

В България позиициите в държавния сектор са изключително ниско заплатени. Третата причина е, че има голяма нестабилност при сменянето на властта и няма сигурност относно това дали ще продължиш да бъдеш част от системата или ще бъдеш заменен от някой, който е част от „силните на деня”. 

Тези събития в живота на Ирина се случиха около 2010 година, когато финансовата криза вече беше засегнала повечето държави по света, включително и България. Въпреки препятствията, които постави кризата, Ирина се справи доста добре със ситуацията. Тя се беше свързала с няколко консултантски фирми, за които би могла да работи. След няколко месеца търсене и интервюта, тя все пак намери подходящо място. Ирина започна работа в една консултантска фирма, която не беше обявила свободна позиция, но пък събитията се бяха стекли подходящо и имаше свободно място за Ирина.

Историите с успешен край са много, затова е важно всеки да се опитва да създава такава и за себе си.

No comments:

Post a Comment