Monday 24 November 2014

Основни правила при къртене

При всяка ремонтна дейност, реорганизация на пространството на груб строеж или събаряне на сграда се започва с един основен, туден за изпълнение и много важен процес – къртенето. Не може да започнете строителна дейност без той да участва в нея. За по-голяма ефективност при търсенето в информационния поток, самото понятие „кърти“ е възприело много голяма обхватност от дейности и други детайли, свързани с него. И така под „къртене“ се предполага не само отстраняване на ненужните строителни елементи, а и къртачните инструменти, методи на работа, както и последващите го етапи – почистване и извозване на строителните отпадъци. Без съмнение – нелека задача, но ако смятате, че имате нужната подготовка и сте решили сами да се справите ето някои основни правила, с които е добре да се запознаете.

Най-напред се погрижете да осигурите безопасност за вас и хората около вас. Тази тема е повдигната в почти всички статии, свързани с „кърти, чисти и извозва“, но с оглед на по-добрата изчерпателност на тази статия, и тук не можем да я подминем. Но неслучайно това е така, защото безопасността е най-важната част от работата. За целта ви трябва специален екип, който включва предпазни очила, ръкавици, маска за лицето, както и обувки с вградени метални пластини. Съществен момент при къртене на стена или таван е да внимавате с ел. инсталацията – проучете от къде минават проводниците или направо изключете захранването. Друга заплаха за здравето ви е изолацията от азбест. Вече е доказано, че този материал е вреден за белите дробове, така че ако ви се налага демонтиране на азбестова изолация задължително си сложете кислородна маска, изведете домашните любимци и останалите членове на семейството навън и след приключване дезинфекцирайте дрехите си и цялото помещение.

Следващото много важно правило е да започнете къртенето с подходящия за това инструмент. Изборът му съответно се определя от самия материал, който смятате да къртите – дали това ще е тухлена стена, бетонна плоча, замазка, изолация или плочки и т.н. Използването на неподходящ уред може да доведе до претоварване и сериозна повреда. Така че е желателно да се запознаете с видовете уреди и ако не разполагате с такъв, който да ви свърши работа – да потърсите на заем от познати или да си наемете от фирма. Процесът на къртене изисква голямо внимание и концентрация и трябва да се подходи сериозно и отговорно.

И накрая, но не на последно място, след като приключите с къртенето, незбавно трябва да почистите и да се погрижите за транспорта на строителните отпадъци. Почистването е наложително, за да може да продължите със следващия етап от вашата дейност, както и извозването на ненужните материали. Транспорта също е от голямо значение, тъй като отпадъците застрашават здравето ви и околната среда, ето защо е незаконно да ги оставяте в близост до мястото, където живеете и може да отнесете сериозна глоба. Именно поради неразривната връзка между къртене, почистване и извозване, тези три дейности са съчетани в една от всички строителни фирми.

Надяваме се, тази информация да ви бъде полезна при започването на такова сериозно начинание, каквото е къртенето. И не се притеснявайте да питате и да се консултирате за всеки детайл, който ви вълнува.

No comments:

Post a Comment