Monday 24 November 2014

България изобилства от антични съдове

Всеки българин – запътващ се към местната кръчма, или търкалящ се пиян на връщане от нея, всъшност върви и се търкаля върху планини от антични съдове. Това на теория излиза, че всеки го знае, но дали наистина е така? През територията, на която в момента се намира България са минали стотици племена, всяко със своята история, култура и ценности. Логично, всяко едно от тези племена е дало своя дан на тази територия – своите антични съдове и предмети, много от които са се превърнали в прах, но качествените такива са останали цели и все още могат да бъдат открити, носейки радост на своите откривали.

Лично аз съм имал щастието да се разхождам из старо тракийско селище, изобилстващо от антични съдове. Това място дори бе определено за безинтересно от археолози и историци – нищо, че по земята постоянно се намираха парчета от разни глинени делви и други подобни антични съдове – просто защото подобни неща постоянно изникват някъде из България.

Всичко това се намираше на повърхността, а какво да кажем за случаите, когато започнам полека да копаем надолу – тогава вече започваме да играем тото и да разчитаме на късмета – какви ли антични съдове, които са консервирани в почвата под нас, биха могли да бъдат намерени и какво ли откритие би могло да представлява намирането им?

Всичко това звучи доста интересно на персонално ниво, но тук идва въпросът дали това богатство от антични съдове и предмети не трябва да бъде национална политика. Защото това историческо богатство се среща рядко в световен мащаб. И кагато една държава се бори с немотията и наростващите проблеми на обедняващото си население трябва да взима ползите от всичко, което я заобикаля… или което се намира под нея. Затова откриването и демострирането на антични съдове на туристи, изграждането на музеи за тези антични съдове и предмети и представянето им в най-добра светлина трябва да бъдат държавна политика – това е една елитна професия, която освен че повишава престижа на нашата родина, ще доведе и много туристи, инвестиции и като резултат – печалба.

Затова, докато ходим върху купищата антични съдове, нека се замислим имаме ли причина да се оправдаваме за немотията си?

No comments:

Post a Comment