Friday 28 November 2014

Пловдив като икономически център на Балканите

Възможно ли е град Пловдив да стане икономически център на Балканите?

Като един от най-старите градове на Европа град Пловдив има завидно стратегическо положение и се намира в самия център на Балканския полуостров. Историята на града показва, че още в 1892 година той става домакин на Първото българско изложение, в което участват чуждестранни фирми, а в началото на XX- ти век Пловдив става голям промишлен и търговски  център с огромни чуждестранни капитали инвестирани в неговата икономика.  Дори днес в условия на тежка икономическа криза, Пловдив разполага със значителен икономически потенциал и качество на човешките ресурси.

Въпреки многото фалити на фирми през последните години и статистическите данни, които говорят за икономически колапс на местния бизнес, при създаване на едни по-добри условия за бизнеса в следващите години и добро управление на града, той би могъл с много бързи темпове да възстанови своите позиции кат един икономически стабилен град с традиции в бизнеса. Икономическият растеж на града може бързо да се възстанови чрез създаване на благоприятни условия за развитие на малките и средни предприятия и създаването на нови фирми.

Нарастването на младежката безработица в града трябва да бъде спряна чрез насърчаване на младите хора към предприемчивост и регистрация на собствена фирма в Пловдив.

Град Пловдив е с вековни традиции в развитието на леката промишленост, хранително-вкусовата промишленост и индустрията. Той е бил и пак може да бъде икономически център на Балканите при създаване на едни добри условия за развитие и финансиране на бизнеса и регистрация на повече нови фирми от младите и предприемчиви жители на града.

Всяка година градът става домакин на много чуждестранни фирми, участници в Международния Пловдивски панаир, което автоматично го прави наистина икономически център поне за периода на изложението. Потенциала на града е голям е въпрос на време той да стане икономически център и извън този период. За това ще спомогнат инвестициите, които през последните години. Тези инвестиции и помагат на бизнеса и хората виждат как града се развива. Това ги стимулира да си направят и те регистрация на фирма в Пловдив, чрез която да започнат да развиват своя дейност и да следват мечтите си за по-добър живот. Едно след друго нещата водят до това, гр. Пловдив да се превръща в едно прекрасно място за живот и развитие на бизнес, а следователно и до своеобразен икономически център на Балканите.

No comments:

Post a Comment