Monday 24 November 2014

Използвам соларни панели от дълги години

Може би заглавието ви е привлякло любопитството? Предполагам е така, защото всеки нормален човек се мъчи по някакъв начин да намали сметките си и да използва спечелените средства за нещо по разумно. Споменаването на соларни панели веднага прави асоциация със слънцето и безплатното електричество, а това наистина не е за подценяване. При тях инвестицията е еднократна и след това дълги години те ви се отплащат. Спрямо цената си винаги може да се твърди, че вложените средства най-разумно са използвани за “зелена” енергия, към която се стремят много страни по света в последните години.

Защо да не използваме енергията на слънцето като е безплатно? Въпросът няма нужда от отговор, а просто напомня, че можем да се възползваме от допълнителни мощности, които ни се предлагат на тепсия и са само на “една ръка” разстояние. Много фирми предлагат соларни панели в момента на пазара. Естествено, за да попаднете на най-добрите е нужно да си приготвите прилична сума, за да получите и добро качество. Аз например преди около 5 години го направих и сметките ми за ток главоломно се сринаха надолу. Доста от уредите у дома се захранват посредством тях и благодарение на втора електрическа верига, която фирмата ми изгради се случва понякога дори да не се включвам към централната, когато има включени малко електроуреди.

При вложени 4000 лева те се възвърнаха за около 3 години и половина като правя груба сметка от падането стойността на фактурите, които идваха всеки месец и тези, които получавам в момента. Живея в югозападна България и слънцето е повече от добро за подобна “зелена енергия” през цялата година. Дори и зимата техния потенциал не е малък и доставя нужното електричество, което поддържа изцяло няколко електроуреда у дома.

В началото приятелите и близките ми бяха скептично настроени и дори усещах, че има подигравателна нотка, когато реших да купя въпросните соларни панели. След няколко месеца обаче, когато им съобщих резултатите и колко вече спестявам от сметките си започнаха живо и те да се интересуват и някои дори започнаха да отделят известни суми, за да си купят и те подобни. Вече двама от тях са дори по-запалени от мен по тези иновационни технологии и дори разпитват за ветрогенератори, които могат да използват за допълнително производство на ток за лична употреба. Вярно е, че ако искаш да изградиш стабилна мрежа, която да поддържа голяма част от уредите в дома ви трябва да се вложат немалки средства, за соларни панели, но те бързо се изплащат и след това безплатно продължавате да получавате облаги под формата на енергия, която така и така не се използва в пълния си капацитет в световен мащаб.

No comments:

Post a Comment