Monday 24 November 2014

GSM технологията е измислена от…холивудска актриса

Когато използвате своя gsm, едва ли се замисляте много как се е появила тази технология. Вероятно в главата ви понякога се завърта смътна представа за скъпоплатени учени в някоя огромна корпорация. Истината е много по-неочаквана.

В основата на gsm технологията стои една от холивудските красавици на миналия век. Идеята за прехвърляне на информация чрез клетки е патентована в началото на 40-те години на 20 век от Хеди Ламар – типична холивудска красавица с шест брака, известна с това, че е първата актриса в света, която се появява съвсем гола на екран. Изключителният интелект на австрийката, покорила американското кино, създава така наречения „скоков модел”, който е в основата на почти всички безжични връзки, използвани днес.

Хеди Ламар е призната като откривател и носител на този изключителен патент едва в края на 20 век, само няколко години преди смъртта й през 2000 г. В продължение на половин век свръхмодерната технология, която днес използваме ежедневно, е била държана в тайна от военните в САЩ и използвана само за нуждите на армията.

Днес светът е немислим без мобилни телефони и едва ли някой си представя дори и един ден без комуникациите, с които сме свикнали. Чрез тях имаме връзка с всеки човек, бил той близък или случаен по бизнес дела и в личният ни живот. Всеки месец на пазара излизат все по-нови модели, които привличат потребителите с техните нововъведения, но безспорни лидери в последно време са продуктите на Apple, iPhone и HTC. Техните хитови модели завзеха пазарите и изградиха вярна мрежа от последователи.

В момента се стигна до там, че всеки десети човек разполага с два GSM апарата или поне един такъв, който работи с няколко SIM карти. Все по-голямата нужда от няколко номера за комуникация за лични или бизнес дела направиха път на нови прохождащи технологични фирми да наложат продуктите си на пазара. В крайна сметка кой е измислил и патентовал технологията няма кой знае какво значение, но без нея може би светът щеше да е доста по-различен.

No comments:

Post a Comment