Wednesday 26 November 2014

Термосвиваемият шлаух и неговата изработка


Като колан, който се затяга, термосвиваемите тръби се увиват плътно около проводници и клеми, за да ги предпазят от износване и да ги пакетират. Производителите използват шлауха в продължение на десетилетия вече, за да подобрят работата на проводници и кабели, както и продължителността на техния живот за своите OEM клиенти. Например от Caterpillar изискват тези тръби да са удобни за приложение като обвивка на тяхното строително оборудване.
Шлаухът предлага и други важни предимства, като например изглаждане на неравни повърхности, както и предоставяне на топлинна и електрическа изолация. Лепливите видове тръби осигуряват добро уплътнение срещу въздействието на влага и химикали, което в други случаи би довело до корозия на предпазните компоненти.

Комуналните компании често използват обагрени тръби за цветно кодиране на кабели, които са разположени под земята. Американската армия редовно използва шлауха за идентификационни цели, като печата текст и цифри върху тръбите и ги използва за по-лесно разпознаване.

Как се изработва?


Тръбите се правят с помощта на процес, състоящ се от четири етапа:
Първо, материалът бива смесен и пресован, като се използва конвенционалния процес на екструдиране.
След това тръбата бива омрежена чрез излагане на радиация или химическа реакция. Кръстосаното свързване помага на продукта да поддържа формата си преди и след свиване.
Трето – топлина и сила биват използвани за разширяването на диаметъра на тръбата.
Накрая шлаухът се охлажда до стайна температура, докато е в разширено състояние.
Ако тръбата бъде по-късно изложена на достатъчно количество топлина, тя ще се свие до първоначалния си размер, доколкото няма препятствия за това.

Широчината на тръбите може да варира от един милиметър до 23 сантиметра. Дебелината на нейната стена може да е с размер от 10/1000 до 1 cm. Най-сетне шлаухът се предлага в няколко цвята, а някои видове са безцветни, прозрачни.

След като веднъж тръбата е изработена, доставчиците я сплескват и я нарязват на 4-метрови ивици, в нестандартни дължини, или в насипни количества, които са навити върху големи макари. Ленти с дължина по поръчка се поставят в чували или кутии с размери, определени от производителите.

Някои от доставчиците предлагат шлаух с вътрешна леплива обвивка, която бива приложена от машина, след като тръбата се охлади. Лепилото се топи и действа при същата температура, при която се свива тръбата.

Повечето производители, които купуват този продукт, предпочитат да го пазарят на рула и да го режат на предпочитаните размери в своите складове. Обезпечените с леплива повърхност тръби, по-широки от сантиметър и половина, се продават обикновено в еднометрови пръчки или малки количества увити около барабан. Това е така, защото дебелината на стените на адхезивния шлаух има тенденцията да залепва, когато тръбата бъде пресована плътно.

Тръбите могат да бъдат напечатани също така с цел приложение за идентификация. Това се прави от производителите (по време или след екструзията) или от самите доставчици. Независимо от това кой го прави, тръбата бива отбелязвана чрез маркиращо устройство, най-често мастилено-струен принтер или лазерен такъв, но е възможно и чрез машина за горещ печат и др.
Отпечатаната информация може да включва серийни номера на продукта, предупреждения за безопасност, инструкции за употреба, датата на производство и името на производителя или неговото лого.

Надявам се с предоставената ви информация да сте си отговорили на повечето от въпросите, свързани с шлауха.

No comments:

Post a Comment